Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbytečně moc hněvu a násilí

Nejen před lety, ale i dnes lidské neštěstí táhne, řekl by mediální odborník.  Neštěstí těch druhých…řekl by starý moudrý Aristoteles. Ve své Poetice mluví o tom, že drama ve svém závěru přináší katarze dvě. Jedno očištění přinese hrdinovi, který prostřednictvím svého tragického údělu prozře. Druhou katarzi prožije divák, který je po zhlédnutí jevištního kusu šťasten, že sám není v kůži hrdiny. Jednoduše řečeno, chudák, kterému ukážete o poznání většího chudáka než je on sám, se najednou cítí líp… 

Krev je červená tekutina, je vzácnáarchiv

Mord náš každodenní 

Před dávnou dobou, kdy vycházely noviny v několika vydáních (raník, poledník a večerník) nejskandálnějším a nejzajímavějším čtením bylo to, co obstarali soudničkáři. Události se nějak dějí, fakta o nich zjišťují policisté, ale čtenáře denního tisku při kriminálních zprávách napadají různá vysvětlení toho, či onoho případu. Jak je s formátem soudničky nebo spíš tzv. krimi zprávy dnes? Řekněme si to na rovinu: nijak zvlášť! Zasáhne taková zpráva dnešního čtenáře, když se na něho denně sypou informace z různých částí světa o desítkách a stovkách mrtvých? Když je na každém televizním kanálu denně k vidění několik detektivek české nebo cizí provenience s velmi detailním zobrazením krvavých těl?

 

Dnes už kolportéři na ulicích nevykřikují věty o krvavých mordech, ale znáte to, návštěvník informačních portálů se nevyhne ani bulvárním drbům, ani sugestivní výkřikům o vraždách. Žena vstoupila před projíždějící rychlík, Kamaráda zmlátil klackem a pak ho utopil, Žena z tramvaje číslo 17 byla zavražděna …to jsou jen tři titulky z poslední doby, které jsem zaregistrovala. Přiznávám, vždy mě to zasáhne, někdy si jen v duchu povzdechnu, někdy mě zhnusením zabolí pod žebry. Jak to máte vy?  Často přemýšlím, co v lidech takové zprávy vyvolávají?  Jakou roli má dnes soudnička nebo spíš tzv. krimi zpráva? Kromě toho, že policie často takto vybízí veřejnost k pomoci, má šanci zasáhnout taková zpráva dnešního čtenáře, nebo spíš diváka?  Za dob, kdy (tištěné) noviny měly skutečně moc působit na masy se mnozí, později i velice slavní spisovatelé, po jistou dobu živili jako novináři, nebo spíš zprávaři, kteří taky referovali o hrdelních zločinech.  Patřil k nim i slavný Gilbert Keith Chesterton, který působil jako sloupkař pro noviny Daily News nebo Karel Čapek, píšící pro Národní listy a Lidové noviny. Přes některé příběhy „hříšných lidí“bylo možno nahlédnout na sociální i politické problémy doby. Nemluvě už o tom, jak například oběma pánům spisovatelům náměty z reálného života posloužily  jako inspirace při tvorbě jejich dramat, povídek a románů (stále velice oblíbené Chestertonovy  Povídky otce Browna, nebo Povídky z jedné a druhé kapsy, díky kterým klasika Čapka berou na milost i středoškolští studenti.)

 

 

Mrtvá žena bez katarze

Jak tedy dnes vnímáme zpráva o nálezu mrtvoly v tramvaji? Kdo byla ona mrtvá žena, kterou našli cestující ve čtvrtek dopoledne? Jak dlouho se vozila ve vozu linky 17, která přejíždí prakticky z jedné strany metropole na druhou? Autor sloupku nám sdělil, že nalezena osoba byla starší, měla zrzavý přeliv a zemřela v důsledku zranění hlavy, způsobeného jiným člověkem. Dovolím si tedy pustit fantazii na špacír a fabulovat.

Řešení první: Protože ze všech stran slyšíme o napadení a zmlácení seniorů za pár korun, hned nás napadne zloděj, který nebohou paní oloupil v boční ulici. Jenže ona se bránila a křičela, tudíž jí uhodil do hlavy něčím, co bylo po ruce. Jenomže vše mohlo být jinak.

Řešení druhé: Paní žije mnoho desítek let v jednom domě, kde se do bytu nad ní nastěhovali noví nájemníci. Už dlouhé týdny v důsledku jejich hlučného chování nemůže spát. Prosby neplatí, žádosti jsou přehlíženy. Míra trpělivosti se přelila a tak nájemnice zavolá na sousedy policii. Po nočním humbuku, kdy vynucený klid nastal až po návštěvě uniformovaných mladíků, co prý chtějí pomáhat a chránit, se paní ráno krade z bytu. U schránek dostane ránu, ani neví od koho. Potřebuje se nadechnou, zavolat pomoc, proto  jde směrem ke stanici tramvaje. Tam se jí ještě povede vystoupat do vozu, usedá na sedačku a omdlí s rukama na opěradle…

Řešení třetí: Štíhlá paní s rezavými vlasy, sice už důchodkyně, nicméně stále šmrncovní ženská, se seznámila s mužem. Už nějakou dobu je sama, rozvedla se po tom, co její synové začali žít vlastní životy. Jako účetní si občas přivydělává a tak se musela naučit s počítačem. To jí přivedlo k internetové seznamce.  Starší elegantní pán jí napsal mnoho pěkných mailů a ona neměla důvod mu nevěřit. Po několika týdnech souhlasila s osobní schůzkou. Domluvili se, že se sejdou na romantickém Žofíně. Sice je únor, ale počasí vůbec není zimní.

To dopoledne svítilo jiskřivě slunce, rackové poletovali nad řekou a ona měla skvělou náladu.„No co, pokud mezi námi nepřeskočí jiskra, tak alespoň prožiju zajímavé dopoledne“, pomyslela si. Po chvíli, co stála před sochou Boženy Němcové, periferním zrakem zaregistrovala mužskou postavu. „Jindřich“, řekl šedovlasý muž. Jednou rukou si zvedal z hlavy klobouk, pravou jí podával na pozdrav. Pak šli procházkou po obvodu ostrova a následně kolem Mánesa na náplavku. První chvilky, spojené s neutrálními seznamovacími větami pomalu procházely u jejího společníka do stále hlasitějších a agresivnějších glos politiky a každodenního dění. Po pár minutách jí ty řeči už nudily a hleděla, jak od pana Jindřicha co nejkratší cestou odejít.  Ještě několikrát se pokusila stočit hovor na pozitivnější téma, ale nic nepomáhalo. Rozhodla se, že se rozloučí, ale to netušila, jaká průtrž nadávek jí čeká. Zapřísáhly příznivec minulých pořádků Jindřich viděl rudě, když se někdo jenom náznakem zmínil, že je ve svém životě spokojen. „Co si o sobě ta ženská vlastně myslí!“, obrátil se za odcházející ženou a hůlka, kterou držel v ruce, mu najednou prodloužila nazlobenou ruku. Uhodil odcházející ženu dvakrát po hlavě. Ona sice zavrávorala, ale pak se napřímila a nejistým krokem vyšla z podloubí Jiráskova mostu. Oblouk odrážel klepot jejich podpatků, a Jindřich se pomalu propadal do svých myšlenek.  Žena se těžko dosoukala na stanici tramvaje a ani nevěděla, jaké číslo vlastně přijelo. Nasedla u Palackého náměstí a s míhajícími domy se její pohled rozmazával. Zpráva říká, že jela i přes konečnou stanici Levského a objevili jí cestující cestou zpět do centra. Už mrtvou…

Takto a podobně bychom mohli rozvíjet osud mrtvé ženy z pražské tramvaje, hledat a nacházet způsob, jak zmapovat její poslední hodiny. Takto a podobně bychom byli schopni domýšlet jakýkoli příběh. Jenže, k čemu? Jaká je pointa tohoto psaní? Žádná. Neboť lidský život je bez pointy, stejně jako lidská smrt. Snad pouze, že hněvu a násilí je dnes víc než dost, že zbytečných obětí přibývá a člověku zůstává malá maličká radost, že obětí dnes nebyl on. Jenže vše je do času. Možná už zítra, nebo jindy…

Všichni, kdo jsme přičichli ke psaní, k potěše, že myšlenky z hlavy najednou dostávají podobu slov, vět, sloupků, hledáme příběhy. Vraždu zrzavé ženy převzala pražská mordparta, no a já v duchu naší zkomercionalizované doby jsem dál nucena psát o celebritách, módě, nebo kulinářských zázracích…bez katarze a někdy zcela mrtvá.

Mária Uhrinová

 

Autor: Maria Uhrinová | sobota 15.2.2014 22:45 | karma článku: 6,11 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik