Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MALEŠICE - znova dobrá pražská adresa

Legendární VÍTKOVO KVARTETO zpívá, že: „Pražskej démon …přichází z Malešic, z tý čtvrti pochybný…“Už je to pár let, co se snažíme, aby se toto vnímání naší čtvrti stalo minulostí a protože se na konci roku bilancuje, pokusím se i já nastínit tady, co se v posledním období povedlo.  

Tříkrálový průvod světel v Malešicícharchiv autorky

ŽIVOT LIDSKÉHO JEDINCE JE NÁSOBEN ŽIVOTY VŠECH, KTERÉ MILUJE, OBDIVUJE, SPOLUPRACUJE S NIMI, NENÁVIDÍ… NĚJAKÝM – JAKÝMKOLI ZPŮSOBEM VCHÁZEJÍ DO JEHO EXISTENCE…VŠECHNO TOTO CHCE NÁŠ ČAS, ENERGII A POZORNOST. ČASTO SI KLADU OTÁZKU, CO ELIMINOVAT, ABY ČASU A SÍLY ZŮSTALO CO NEJVÍC…ABY BYLO NA VĚCI, KTERÉ MAJÍ SMYSL…NAPŘÍKLAD NA ZÁCHRANU OPUŠTĚNÉ KAPLE NA KOPCI NAD MALEŠICEMI, NA OŽIVENÍ KULTURY V TÉTO ČÁSTI PRAHY.

V lednu před rokem jsme začali na svátek Tří králů s pochodní a světly přání, pak jsme v březnu spolu se Strašnickými spálili Moranu a ve Strašnicích jsme taky navštívili a nechali se inspirovat květnovým Sousedským festivalem StrašNICE a červnovouvelkou sousedskou slavností s piknikem.

Jaro bylo pro naše sdružení zlomové, a jak jsem psala ve Zprávě ze Synodu,                           (http://cms.kaple-rektorska.webnode.cz/news/zpravy-z-jednani-3-zasedani-33-synodu-cce-mozna-nadeje-pro-milicovu-modlitebnu-a-o-s-kaple-rektorska/), přineslo 3. zasedání 33. synodu ČCE  několik dobrých zpráv pro Malešice: 

1. Občanskému sdružení Kaple Rektorská se po několika letech snažení povedlo vzbudit v majiteli objektu i ve veřejnosti zájem o stav a další využití Milíčovy modlitebny.  ČCE přehodnotila svůj postoj a ustoupila od původního záměru MM zbořit a pozemek „investičně využít“. (Konečné rozhodnutí o osudu MM se odkládá s doporučením, aby SR hledala i jiné, než investiční využití.)

2. Záměrem Občanského sdružení Kaple Rektorská je i nadále hledat a najít způsob, jak objekt znovu oživit a otevřít ho veřejnosti. Senior Ochranovského seniorátu Jednoty bratrské na zasedání 33. synodu ČCE oznámil, jeho církev má o kapli v Rektorské zájem. Znamená to, že po mnoha letech by se v Malešicích mohli konat bohoslužby. Kompetentní církve už jednali s architektem Davidem Vávrou, slíbil, že navrhne dostavbu (snad se zvonicí…) 

3. Za Radu starších pražského Ochranovského seniorátu prohlásila Mgr. Eva Šormová, kazatelka sboru, že pokud její sbor Milíčovu modlitebnu převezme, tak s jistotou a rádi budounaorganizování místníkultury s o.s.Kaple Rektorská spolupracovat.  

Spojení bohoslužebních a kulturně-společenských aktivit pod jednu střechu by bylo jednou z nejlepších zpráv pro zdejší občany a byly by to další body k tomu, jak udělat z Malešic dobrou adresu.

Bylo řečeno, že se uskuteční schůzky zainteresovaných stran a my, jako místní o. s. snad dostaneme nové informace o závěrech vzešlých z jednání. Po několika dotazováních, nám bylo sděleno, že jednání mezi Ochranovským sborem a SR ČCE probíhají, avšak není možné sdělovat dílčí výsledky jednání. Že církevní představitelé velice oceňují naší snahu o oživení společenského života v Malešicích, ale dokud nebude rozhodnuto o majetkovém vlastnictví a konečném řešení kolem MM, bohužel, nemůžou pro nás nic udělat.

Myslí se tím, že nemohou „Milíčovku“ ani na hodinu otevřít pro eventuální prohlídku (Zažít město jinak, 21. 9. 2013), stejně jak není možné v ní uskutečnit žádný z pořadů, které jsme připravili v rámci dramaturgické řady „Český rok v Malešicích“.

Přes těžkosti a nemožnost se domluvit, aktivity o. s. Kaple Rektorská se uskutečňují dál.

Občanská iniciativa Naše Malešice – Moje Malešice spolu s místní organizací ZO ČSOP Natura, guo vadis?, jejichž někteří členové jsou rovněž i členy o. s. Kaple Rektorská, vytvořila a  13. září 2013  slavnostně otevřela Naučnou stezku Malešice. J – „Stezka sv. Josefa“ Jedná se o nový procházkový okruh                 starými i novými Malešicemi a přilehlou zelení s 10 zajímavými zastaveními. Více o ní zjistíte na: http://www.malesice.eu/naucna-stezka 

21. září pak přineslo vstup Malešických do celostátní akce   Zažít město jinak.

Sousedská slavnost Zažít město jinak - Zóna Malešice byla oslavou místní pospolitosti ve veřejném prostoru. V rámci tohoto sousedského setkání prošlo otevřeným prostorem na Dřevčické ulici přes dvě stovky lidí. Kromě obecné prezentace o. s. Kaple Rektorská jsme v návaznosti na lednovou protestní petici udělali mezi přítomnými malešickými občany anketu, kde jsme ptali, zda by měli zájem o bohoslužby a kulturní akce, které by se eventuelně uskutečňovaly v znovuotevřené Milíčově modlitebně. Z oslovených respondentů málem 100% vyjádřilo upřímný zájem o podobné dění. 

Naše o.s. se snaží i bez jistoty reálného prostoru o jakousi kulturní nabídku pro místní obyvatele a protože v názvu sdružení máme Kaple v Rektorské, nejraději bychom je realizovali v Milíčově modlitebně.

Další premiérou byla účast Malešických v celostátní akci DEN POEZIE,

FESTIVALu NA POČEST NAROZENÍ K. H. MÁCHY  – LETOS NA TÉMA VÁŠEŇ A POPEL. http://cms.kaple-rektorska.webnode.cz/news/festival-poezie-letos-i-v-malesicich/

15. 11. 2013 se uskutečnil literárně hudební večer, v jeho první části „ Básník je hrající si dítě“ četly své verše matka a dcera, Mária a Barbara Uhrinovy, divadelnice a publicistka a studentka religionistiky.

Ve druhé části proběhl Koncert k poctě sv. Cecílie… kde vystoupila studentka hudebního gymnázia Natália M. Uhrinová . Autentickou atmosféru je možné si připomenout na: https://www.facebook.com/photo.php?v=599525690084955

Akce se konala v Jiráskově vile, ztv. malešickém zámečku, budově Střední odborné školy stavební a zahradnické, která participovala, co by spolupořadatel. 

Bohužel naše prosincové plány na Adventní koncert a Vánoční mši Jakuba Jana Ryby v Milíčové modlitebně jsou stále nesplněným snem.

Za to přípravy na druhý ročník Tříkrálového pochodu světel už jsou v plném proudu. Rádi bychom z této akce vskutku udělali tradici. Přijďte zapálit světýlka naděje a splněných přání do Malešic, přijďte si zazpívat novoroční koledy, přijďte pobýt se sousedy. Těšíme se na Vás.

 

MgA. Mária Uhrinová, předsedkyně
Kaple Rektorská, o.s.
Božecká 347/3
108 00 Praha 10
mobil: 720559672
e-mail: kaple.Rektorska@email.cz
http://kaple-rektorska.webnode.cz/

 

 

Autor: Maria Uhrinová | pátek 3.1.2014 23:35 | karma článku: 7,06 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:39

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystupuje při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik