Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otázky a odpovědi kladené na Julisce

O Zuzaně Maléřové se mluví jako o první dámě knižního portrétu a za dvacet let již představila celou galerii osobností. Její způsob práce je bilanční, po každém novém zajímavém období života zachytí osudy těch, s nimiž se během času potkala. Její poslední knihy se věnují dětem a sportu, jmenovitě fotbalu a lidem, kteří se kolem něho točí. Tentokrát nás autorka ve své nové knížce Příběhy z tribuny vzala za třináctiletými fotbalovými talenty na pražskou Julisku, konkrétně pod samotnou střechu tribuny. V sezoně 2012/2013 sem Zuzana za kluky přiváděla návštěvy. Na úplném vrchu stadionu FK Dukla, v proskleném prostoru s úžasným výhledem na Prahu se s autorkou a s mladými fotbalisty setkávali zajímavé osobnosti z umění i sportu.

Zuzana Maléřová: Příběhy z tribuny (fotografie Vlado Bohdan) Nakladatelství ČAS, 2013 Vlado Bohdan

Poslední knihy spisovatelky Zuzany Maléřové se věnují dětem a sportu, jmenovitě fotbalu a lidem, kteří se kolem něho točí. Vše začalo, když autorčin syn Jeroným, řečený Jery, začal na Julisce hrát v žákovském družstvu fotbal. Hrou přirozené žije celá rodina, mezi novými Kolemjdoucími (název jedné z autorčiných knih z roku 2000)se objevují rodiče spoluhráčů, hráči Áčka a všech dalších hráčských skupin FK Dukla, trenéři, manažeři, ale hlavně kluci z manšaftu, Jeryho spoluhráči a kamarádi, jež bývají ve strašnickém bytě častými hosty. Pod vlivem toho všeho vznikla kniha „Proč kluci milují fotbal“ (nakl. ČAS, 2011), jež volně navazuje na velmi úspěšný titul „Jak potkat děti“. V této (ne)fotbalové publikaci se autoři (spolutvůrcem je autorčin manžel a dvorní fotograf  Vlado Bohdan) posunuli v čase a místo "jak" přichází "proč". První vydání „Kluků“ bylo brzo beznadějně rozebráno a kniha vyšla s velkým ohlasem ve velice krátkém čase podruhé a tak bylo na bíle dni, kdy vznikne další dílo a v něm budou nastoleny další otázky.

 

Tentokrát nás autorka ve své nové knížce Příběhy z tribuny vzala za třináctiletými fotbalovými talenty na pražskou Julisku, konkrétně pod samotnou střechu tribuny. V sezoně 2012/2013 sem Zuzana za kluky přiváděla návštěvy. Na úplném vrchu stadionu FK Dukla, v proskleném prostoru s úžasným výhledem na Prahu se s autorkou a s mladými fotbalisty setkávali zajímavé osobnosti. Zuzana pozvala herečky Janu Synkovou, Barboru Srncovou, Naďu Konvalinkovou, Táňu Fischerovou, herce Stanislava Zindulku, zpěvačku Martu Kubišovou, no a v neposlední řadě minulé i současné hráče pražské Dukly: Patrika Gedeona, Luboše Kozla, Ivana Lietavu a další.

Všem stejným metrem

Psát o reálných lidech a jejich životech pravdu bez ohledu na profesi to si před mnoha lety vymínila Zuzana Maléřová jako svůj tvůrčí princip. Mluví se o ní jako o první dámě knižního portrétu a za dvacet let již představila celou galerii osobností. Její způsob práce je bilanční, po každém novém zajímavém období života zachytí osudy těch, s nimiž se během času potkala. Jejími  Kolemjdoucími…(nakl. Daranus, 2000) jsou od určitého času nejenom herečtí bardi z pražského Národního divadla, kde Zuzana pracovala jako tisková mluvčí Činohry, jsou to i lidi, které si zvala do Českého rozhlasu, když promlouvalo v relaci Dobré jitro nebo Šťastná hodina. O pár let na to předložila čtenářům jakousi pomyslnou knihu hostů poetické vinárny Viola, kde v roli hostitelky přijímala přední osobnosti pražského divadelního života. Zpovídá tedy muzikanty a divadelníky, lékaře, výtvarníky, kněze a někdy lidi z neziskovek…no a v posledních letech fotbalisty. Tu poslední profesi si zapamatujte, vrátíme se k ní.

Jistě se ptáte, proč, když v úvodu článku píšu „bez ohledu na řemeslo“, proč je vlastně takto sortuji já? Snad proto, že Zuzana (a tady si dovolím přiznat, že se známe drahnou řádku let, proto to oslovení) ve svých knihách poodhaluje roušku nad osudy všech svých protagonistů stejným způsobem. Někde citlivě, empaticky, aby ale ve druhé větě použila metaforu, která zamrazí.  Jakoby se dopátrávala, proč jsou zrovna takoví, jaké je poznala. Mnohokrát se vypořádávají s bolestným dětstvím, rodinným prokletím, nedopovězenými vztahy, nicméně jsou to lidi, kteří i když stojí ve světle reflektorů, nepřestávají být syny a dcerami, rodiči, přáteli. Tito muži a ženy, mockrát zkoušeni osudem, svůj život nevzdávají, na své pouti nestagnují, vědí, stejně jako autorka, že smutky patří do života a je k nim potřeba neustále hledat protipól a tak hledají radost. Každý den a někdy i tam, kde by to málokdo předpokládal.

 

Udělat něco pro kalokagathii

Spojením nadhledu a zralosti dospělých ze světa umění a vrcholového sportu s hravostí a zaujetím dětí byla vlastně v Dukle mladým fotbalistům nabídnuta možnost znovuobjevit dávný antický ideál harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy a dobroty. Blíž ke kalokagathii, ke kýženému cíli, k jakému vedou své svěřence učitelé, rodiče a tomto kontextu hlavně trenéři – k rytířskému ideálu kompletní lidské osobnosti – přiblížila mladé dukláky tentokrát i spisovatelka Zuzana Maléřová. Pro přímé účastníky to jistě byl nezapomenutelný zážitek, pro nás čtenáře zajímavé čtení.

Kniha Příběhy z tribuny kromě již jmenovaných literárních portrétu obsahuje rozsáhlou obrazovou část, autorem které je autorčin manžel a dvorní fotograf Vlado Bohdan. Kromě několika barevných reportážních snímků je zde řada černobílých podobizen, nostalgických a současně čišících energií, ale vždy přímých obrazů, které celku velice sluší. Čistota jeho fotografického rukopisu (po kolikáté už) úžasným způsobem vyvažuje emocionálně zbarvené někdy až expresivní výpovědi textů a tak nakladatelství ČAS předkládá čtenářům obsahově i výtvarně zdařilou publikaci.

 

Zuzana Maléřová:  Příběhy z tribuny (fotografie Vlado Bohdan)

Nakladatelství ČAS, 2013

 

Mária Uhrinová

Autor: Maria Uhrinová | pátek 8.11.2013 23:25 | karma článku: 7,48 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik